Energie

Prijzen van energieleveranciers

In Nederland zijn er op dit moment meer dan 30 energieleveranciers actief op de energiemarkt. Dit aantal is sinds het vrijgeven van de markt in 2004 enorm gegroeid en heeft voor het ontstaan van hevige concurrentie gezorgd. Dit is positief voor de consumenten maar soms ook heel verwarrend. De prijzen voor stroom en gas wisselen continue. Wij leggen je uit hoe dit komt en hoe je hier rekening mee kunt houden.

Het vaststellen van tarieven door energieleveranciers

Leveranciers in Nederland bepalen zelf hun energietarieven aan de hand van de inkoopprijs voor gas en stroom. Wel wordt er een minimum en maximum gehanteerd om een juiste marktwerking te behouden. De tarieven wijzigen dan ook elke maand. Voor nieuwe klanten hanteren energieleveranciers dan ook altijd andere prijzen dan voor bestaande klanten omdat deze alleen overstappen tegen de zo laag mogelijke prijs. Als bestaande klant ben je dus altijd duurder uit als de prijzen in de markt laag blijven. Als bestaande klant maak je gebruik van 1 vast tarief en kun je dus niet meegenieten van de wisselende prijzen.

Energieleveranciers mogen daarnaast 2 keer per jaar de tarieven voor de variabele contracten wijzigen. Hou er rekening mee dat deze prijzen altijd hoger zijn dan de tarieven voor vaste contracten. Dit omdat er bij deze vorm energiecontracten een risico zit dat je na een maand de levering al stop zet en overstapt naar een andere energieleverancier. Door de hogere tarieven vangen energieleveranciers dit risico op, maar ben jij wel altijd duurder uit dan wanneer je een vast contract sluit.

Niet alleen de inkoopprijs speelt mee, maar natuurlijk worden bij de tarieven ook de kosten voor transport en onderhoud van het netwerk berekent.

Vergelijk tarieven en bespaar

Daarom wordt er geadviseerd om periodiek eens te kijken naar een vergelijking van meer dan 30 energieleveranciers in Nederland. Zo weet je wat de markt doet en of je kunt besparen op je energietarieven bij een andere energieleverancier. Kun je besparen? Dan kan je er voor kiezen om over te stappen naar een andere leverancier. Hier bespaar je soms wel meer dan €300,- per jaar mee. En dat al in 5 minuten. Prettig geregeld!